### Solved Examples

**Question 1: **The market price of a share increased from 13 to 17. Calculate the percentage increase of the share?

** Solution: **

The difference between the original price of a share and the new price of a share is : (17 - 13) = 4

Now the percentage increase is given as

Percent Increase = $\frac{(New Amount - Original Amount )}{Original Amount} \times$ 100%

= $\frac{4}{13}\times$100%

= 30.76%

Therefore, the percentage increase in share value is 30.76%.

**Question 2: **An antique lamp is now worth 25% more than it was bought. The original price of the antique lamp was € 60. How much is it worth now ?

** Solution: **

Here we have in terms of percentage so first we find the increase then add it to the original amount.

25% of original price = $\frac{25}{100}$ $\times$ 60 = $\frac{60}{4}$ = € 15

Now Adding this to the original amount gives : € 60 + € 15 = € 75

Therefore the antique lamp is now worth € 75.

**Question 3: **In the month of January smith worked for 65 hours and in February he
works for 75.5 hours. By What percentage did smith's working hours
increase in February?

** Solution: **

Subtract the total working hours of February and January which will give us the increase.

(75.5 - 65) = 10.5 hours

To work out the percentage increase divide the difference in increase by the original number.

$\frac{10.5}{65}$ $\times$ 100%

=16.15%

Smith therefore worked 16.15% more hours in February than he did in January.